Wortelkanaalbehandeling

Ontstoken zenuwen genezen niet meer. Tanden en kiezen kunnen uit een of meerdere wortels bestaan. In iedere wortel loopt een zenuw met bloedvaten in een kanaal. Bij een ontsteking dient dit kanaal schoongemaakt en gevuld te worden.

Door tandbederf of een lekkende vulling, of na trauma kan de zenuw ziek worden of afsterven. Wanneer het zenuwkanaal niet schoongemaakt en afgesloten wordt, kan de ontsteking verder gaan aan de wortelpunt in het kaakbot. Hierdoor kan de kies los komen te staan en verloren raken.

De behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd met een plaatselijke verdoving, waarna de tandarts op zoek gaat naar de kanalen. Deze kunnen soms moeilijk te vinden zijn, dat een behandelmicroscoop uitkomst kan bieden. Vaak wordt de behandeling uitgevoerd met een rubber lapje, cofferdam genaamd, om schoon en nauwkeuriger te kunnen werken. Na het bepalen van de lengte worden de kanalen gevijld en gespoeld. Na drogen van de kanalen worden deze gevuld met guttapercha, een rubbersoort. Een nieuwe composiet vulling sluit de opening weer af.

Na afloop van de behandeling wordt een röntgenfoto gemaakt ter controle. Het is verstandig om na verloop van tijd de tand of kies te voorzien van een kroon, om lekkage en eventuele breuk na uitdroging van het element te voorkomen.

sliderachtergrond1-min
sliderachtergrond2-min
parallax

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken