Sterilisatie

Onze sterilisatie voldoet aan de nieuwste eisen. Instrumenten worden eerst getrild in een ingebouwde ultrasoon van Bandelin Sonorex.Daarnaast gaan de instrumenten voor reiniging in de Miele Termodesinfector G7882 CD Mielelabor, een professionele vaatwasser welke de instrumenten droogt. Hoekstukken worden na elke patient in de Sirona DAC Universal gereinigd, gesteriliseerd en gesmeerd. Chirurgisch instrumentarium wordt in een klasse 2 autoclaaf Turbister 30 van Davenport gesteriliseerd waarna de zakjes steriel worden opgeborgen. Deze zakjes hebben een houdbaarheid van 6 maanden. Elke 6 maanden worden alle zakjes protocollair open gemaakt, de instrumenten opnieuw gereindigd en opnieuw ingepakt en gesteriliseerd om er zeker van te zijn dat deze weer voor 6 maanden steriel zijn.

Sterilisatieproces controle management systeem

Elk sterilistatieproces wordt met software bewaakt. Apparatuur staat met compoorten aangesloten op een computer. Software monitort en registreert temperatuur en drukken en schrijft dit weg als pdf  in een digitaal logboek. Alleen als het proces goed wordt afgerond kan het sterilisatieproces worden gereleased door bevoegd personeel. Elk half jaar worden alle expiratie data bekeken en worden instrumenten na verloop van de datum als niet steriel betiteld en opnieuw gereinigd en gesteriliseerd. Elk proces in de autoclaaf wordt naast het wegschrijven als pfd ook als barcode uitgeprint en op het zakje geplakt. Zo kunnen wij altijd aantonen dat wij met schone instrumenten uw behandeling hebben verricht. Zo worden alle sterilisatieprocessen van de Miele, Sirona DAC en de Davenport opgeslagen in de computer mbv segosoft. In Nederland is dit nog niet verplicht, maar in Duitsland wel al. Wij menen als Tandartspraktijk Nederweert dat wij moeten voorlopen op deze richtlijnen. Hier is een film te zien hoe segosoft werkt.

Onderhoud van sterilisatieapparatuur

Wij hebben als praktijk onderhoudscontracten voor alle sterilisatieapparatuur. Jaarlijks wordt apparatuur onderhouden, en wordt gekeken of alle parameters goed worden gemeten. Een sticker als bewijs met datum wordt op het apparaat aangebracht.
Elk half jaar doen wij tevens een autoclaaftest welke we door het bedrijf Advanced Dental Diagnostics uit Malden laten controleren. Bij elk sterilisatieronde in de davenport autoclaaf  wordt een helixtest uitgevoerd. Elke week wordt er een lektest gedaan met de autoclaaf.

Aan de stoel

Aan de stoel wordt bij elke patient een nieuw tipje gebruikt op de meerfunctiespuit. Oppervlakken worden gedesinfecteerd met alcohol. We werken zo veel mogelijk met disposabels. Bij elke patient worden schone behandeltrays gebruikt welke vooraf gemaakt zijn. Bij elke patient worden nieuw gesteriliseerde hoekstukken gebruikt. Al ons personeel heeft een geldige hepatitis B vaccinatie. Wij zijn als praktijk aangesloten bij het NMT prikpunt ( tel 0800-77454636)

miele-tdi
07
autoclaaf1
dac
barcode2
sliderachtergrond1-min
sliderachtergrond2-min
parallax

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken