Mondhygiëne

Preventieassistenten en mondhygiënisten

In onze praktijk werken mondhygiënisten en preventieassistenten. Zij zijn opgeleid om met de patiënten te werken aan het voorkomen en behandelen van tandvleesproblemen, gaatjes en tanderosie.

De preventieassistenten werken met u aan het voorkómen van problemen als tandvleesontsteking, gaatjes en tanderosie. Zij behandelen alleen bóven het tandvlees.De mondhygiënisten werken ook aan deze preventie, maar zijn daarnaast ook opgeleid om bovengenoemde problemen te behandelen in de vorm van uitgebreide gebitsreiniging bóven en ónder het tandvlees, en het maken van vullingen om gaatjes en/of tanderosie te behandelen. Indien nodig gebruiken zij verdoving tijdens deze behandelingen.

Tijdens elke controle krijgt uw tandvlees een score, de PPS-score. PPS is in plaats gekomen van de DPSI (Dutch Periodontal Screening Index). A.d.h.v. de PPS score wordt al dan niet een vervolgbehandeling geïndiceerd:

PPS-score 1: pockets 0-3 millimeter = in orde (groen) Bij deze score blijft u halfjaarlijks bij de tandarts op controle komen. De tandarts zal beoordelen of gebitsreiniging bij de preventieassistente nodig is.

PPS-score 2: pockets 4-5 millimeter = mogelijk in orde (oranje) Bij deze score kan er sprake zijn van overmatig tandsteen en (oppervlakkige) tandvleesontsteking (gingivitis). Er wordt geadviseerd om een afspraak te maken bij de mondhygiëniste. Zij zal de juiste behandeling uitvoeren en daarbij de juiste informatie en instructies met u doornemen, zodat de mondgezondheid kan verbeteren en problemen in de toekomst voorkomen kunnen worden.  De mondhygiëniste zal de behandeling en de behandeltermijn met u afstemmen.

PPS-score 3: pockets groter of gelijk aan 6 millimeter = wellicht niet in orde (rood) Bij deze score kan er tevens sprake zijn van overmatig tandsteen en tandvleesontsteking. De ruimte tussen tand en tandvlees (pockets) wordt groter en er kan kaakbot verdwijnen (parodontitis). Bacteriën, plaque en tandsteen kunnen zich ophopen in deze pockets. In de meeste gevallen doet parodontitis geen pijn. Behandeling door een mondhygiëniste is nodig. Mogelijk wordt deze behandeling met verdoving uitgevoerd. De mondhygiëniste zal de behandeling en de behandeltermijn met u afstemmen.

Bij PPS-score 2 of 3 wordt er bij het afstemmen van de behandeling mogelijk geadviseerd om een aanvullende meting uit te voeren. Aan de hand van de situatie kan gekozen worden voor een:

*Pocketregistratie (C014) https://www.mondzorgkosten.nl/tandartscodes/pocketregistratie

*Parodontiumregistratie(C015)https://www.mondzorgkosten.nl/tandartscodes/parodontiumregistratie

*Parodontiumstatus (T012)https://www.mondzorgkosten.nl/tandartscodes/onderzoek-van-het-tandvlees-met-parodontiumstatus-1

*Parodontiumstatus t.b.v. herbeoordeling/evaluatie (T032)https://www.mondzorgkosten.nl/tandartscodes/herbeoordeling-met-pocketstatus-na-initi%C3%ABle-tandvleesbehandeling

Meer informatie zal met u besproken worden tijdens uw bezoek aan de tandarts of mondhygiënist.

Wat kunt u zelf doen om tandvleesproblemen, gaatjes en erosie te voorkomen?

Poets minimaal 2 minuten de tanden met een fluoride tandpasta, bij voorkeur met een elektrische tandenborstel. Daarnaast dient er tussen de tanden gereinigd te worden met tandenstokers en/of ragers. Het product of de maat van de ragers, wat het beste bij uw gebitssituatie past wordt geadviseerd tijdens uw afspraak door de tandarts of mondhygiënist.

Beperk het aantal eetmomenten tot maximaal 7 keer per dag. 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes. Voor kinderen geldt een maximum van 5 eetmomenten per dag. Zo dat het glazuur voldoende tijd heeft om te herstellen. Voorkom telkens een slokje of hapje, nuttig de voeding of dranken tegelijkertijd gedurende een periode van maximaal 30 minuten. Wees matig met suikers, koolhydraten, zetmeel en zuren.

15 tips voor een gezonde mond: https://www.allesoverhetgebit.nl/alles-over-mondgezondheid/tips-voor-een-gezond-gebit/15-tips-voor-een-gezonde-mond

6 tips voor gezonde tanden van je kind: https://www.allesoverhetgebit.nl/alles-over-mondgezondheid/tips-voor-een-gezond-gebit/6-tips-voor-gezonde-tanden-van-je-kind

sliderachtergrond1-min
sliderachtergrond2-min
parallax

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken